Има извор на младостта.Той е в твоя ум, талант, в

...
 Има извор на младостта.Той е в твоя ум, талант, в
Коментари Харесай

София Лорен и ролите, които я направиха легенда


 „ Има извор на младостта.
Той е в твоя разум, гений, в творчеството, която носиш в живота си и в този на другите хора.
И когато се научиш да пиеш от този извор, ти в действителност ще си победила възрастта. ”

София Лорен

София Вилани Шиколоне, или София Лорен, е една от най-талантливите актриси, владели света на киното сред 50-те и 70-те години на XX век.

Тя и сестра й Мария са противозаконни деца, родени от връзката на майка им Рамалда с женения Рикардо Шиколоне, който по този начин и в никакъв случай не напуснал брачната половинка си, с цел да бъде до Рамалда. Освен това отказвал да й оказва помощ по какъвто и да било метод, а единственото, което оставил на децата си, е фамилното си име.

София е имала доста тъжно и доста мизерно детство по време на войната в Поцуоли, оскъдно рибарско село покрай Неапол. Отгледана е от баба си, до момента в който Рамалда се опитвала да устоя фамилията си, без да се откаже от фантазията си да бъде актриса. София въобще не била красиво дете, а дори в противен случай, наричали я „ дребната пръчка ”, тъй като била грозновата, слаба и се забелязвала единствено на височина. Когато я уцелва шрапнел, фамилията се реалокира в Неапол, само че след войната още веднъж се завръщат в Поцуоли. За да се устоят, дамите отварят нещо като заведение в хола на къщата, където оферират домакински ликьор, Рамалда свири на пиано, а децата сервират и забавляват гостите.

Съдбата обаче най-сетне целува фамилията и фантазията на Рамалда се сбъдва, само че не тъкмо по този начин, както тя се е надявала. Дъщеря й последователно се трансформира в лебед. През 1950 година се явява на състезанието „ Мис Италия ”, където на финала я награждават с „ Мис Кино ” – купа, измислена особено за нея. Спечеленото е задоволително за фамилията да се реалокира в Рим, само че действителността не е напълно блестяща – тези състезания просто съкратяват пътя към проституцията и еротичната промишленост, а София получава оферти най-вече за участия в еротични фоторомани и филми, които през днешния ден се загатват внимателно като „ странични функции, акцентиращи върху естетическите й качества ”. Слава Богу, на идната година нещата се трансформират радикално.

През 1951 година тя взе участие в състезанието „ Мис Рим ”. В публиката фен е Карло Понти – кино продуцент, с 22 години по-възрастен от нея, който ще се трансформира в най-важната фигура в живота й. До края на живота си през 2007 година той съчетава две мъжки функции по отношение на нея – тази на бащата и тази на мъжа. Връзката им е прекъсвала за малко единствено веднъж, когато на хоризонта се появява красивият Кари Грант. София Лорен има къса спекулация с него, която завършва още по време фотосите на кино лентата им Houseboat (1958). Когато през 1962 година католикът Карло Понти най-сетне съумява да получи бракоразвод във Франция от първата си брачна половинка Джулиана, двамата със София се женят и заживяват щастливо. За да бъде приказката за нея цялостна, Карло й купува „ най-хубавата къща на света ”, където се раждат двамата им синове – Карло и Едоардо.

Филмографията на София Лорен е доста огромна. В първите години, когато превзема Европа и света с гения и хубостта си и се трансформира в икона, тя взе участие в пет-шест кино лентата всяка година. Успява да поддържа този темп повече от десетилетие!

София Лорен е осъществила и страховит за времето си маркетингов капацитет – правила е какво ли не, от издаването на кулинарни книги, които се преиздават до ден сегашен, до албуми (има записани два албума, четири сингъла и три издадени компилации).

В морето от над 80 функции могат да се отбележат доста, само че в случай че сте фенове на София Лорен, няма по какъв начин да пропуснете няколко:

Най-голямата й роля е тази в „ Чочарка ” (1960) на Виторио Де Сика по романа на Алберто Моравия, където играе с Жан-Пол Белмондо. Покъртителният сюжет споделя история, която е доста близка до мизерията и действителностите на войната, които София персонално е претърпяла – Чезира е вдовица и майка на 12-годишната Розета, която, с цел да избяга от бомбардировките, потегля към родното си село Фонди.

София Лорен получава „ Оскар ” за осъществяването си на Чезира, както и още 22 награди, в това число „ Златна палма ” в Кан.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР